Persoonlijk werk,  Storytelling

Lucratieve nachtelijke dwaling

Ik ben een informatiejunkie. Niet alleen ben ik social media-verslaafd, maar ik lees ook het liefst alles wat los en vast zit. Van literaire thrillers en inspirerende boeken over persoonlijke ontwikkeling tot de wekelijkse reclamefolders. Als ik iets leuk of interessant vind, geef ik een ‘like’ of ‘favour’ ik. Wanneer ik offline iets de moeite waard vind om te onthouden, schrijf ik het op of knip het uit en plak het in een ouderwets notitieboek (het liefst zo een met een harde kaft). Soms heb ik daar even niet de kans voor en dan nestelt zich zoiets in mijn hoofd tot het moment dat er wel ruimte voor is.

Ideeën ontspringen in mijn hoofd als krekels in droog gras onder iemands voeten.

Ik ben ook een piekeraar, een denker, een rusteloze geest. Niet echt een ideale combinatie met het bovenstaande. Dat uit zich helaas vaak ’s avonds als ik mijn hoofd het liefste te ruste wil leggen. Als manlief na vijf minuten al ronkend dromenland doorkruist. Zo frustrerend! Zodra mijn hoofd het kussen raakt, dwalen mijn gedachten alle kanten op. Ideeën ontspringen in mijn hoofd als krekels in droog gras onder iemands voeten. En als ze eenmaal ontsnapt zijn, is er geen houden meer aan. Dan moet ik er iets mee.

Vaak is uitspreken voldoende. “Schat, zou het niet leuk zijn als we toch donkerblauw kiezen voor op de slaapkamer?” of “We moeten morgen echt niet vergeten die en die te bellen!” Maar als het ideeën zijn voor mijn blog of uitdrukkelijk! werk, dan wordt het wat lastiger. Dan rust ik niet voordat ik dat helemaal uitgedacht heb. Ik kan je vertellen dat je dat heel wat nachtrust kan kosten. Om te voorkomen dat ik wakker lig tot ochtendgloren weer door het slaapkamerraam vallen, zorg ik dat ik mijn hersenspinsels kan vastleggen. Zo heb ik wel eens midden in de nacht in mijn nachthemdje op mijn knieën op de overloop een column op een blaadje gekrabbeld omdat ik niemand anders wilde wakker maken. Godzijdank heb ik tegenwoordig een iPhone! Social media, wekker, agenda en notitieboek in één!

Schrijven in beperkt aantal woorden: een trigger voor mijn geest!

Oja en gelukkig ook nog e-mail… Die nachtelijke escapades van mijn creatieve geest zijn namelijk vaak niet de minste (zo typ ik momenteel om 23.32 deze blog in mijn bed in de notities van voorgenoemde gadget). Iets meer dan een week geleden las ik overdag ergens online iets over een wedstrijd van het Parktheater waarmee je kaartjes voor de Nightwriters Nachtclub Theatertour kon winnen. Nog vlug las ik dat je in maximaal 30 woorden iets moest zeggen over de nacht. Schrijven in beperkt aantal woorden: een trigger voor mijn geest! (Lees ook: Gepubliceerd…  en In zes woorden naar een hoogtepunt.) Maar ik was met iets anders bezig dat af moest, dus bedacht ik me dat ik er later nog maar eens over zou nadenken. Ja, je raadt het natuurlijk al….

En zo dichtte ik om 00.30 uur in minder dan 30 woorden over de schoonheid van de nacht. Kopieerde ik de tekst vanuit het notebook in een e-mail en verstuurde die direct naar de communicatieafdeling van het Parktheater:

In de donkere weidsheid van de nacht
bestaat een wereld waarin alles mag.
Wanneer je wegglijdt in diepe dromen
kun je er zonder omwegen komen. 

Mijn gedachten en ideeën vastleggen of dat nu in een notitieboek of een iPhone is, levert in elk geval meer rust of liever gezegd, minder onrust op. En dit keer ook nog eens twee kaartjes voor de voorstelling in kwestie. Benieuwd wat voor inspiratie die weer gaat opleveren…