dag dromen
Persoonlijk werk

Dag dromen!

Onlangs vertelde iemand mij iets zonder enig benul van de waarde ervan voor mij. Voor zijn afstudeeropdracht onderzocht hij dagdromen en het effect ervan op je creativiteit. Daar maakt hij dan weer een video over. Dagdromen hebben een positieve invloed op je creativiteit.”

Op zich is die conclusie niet nieuw. Ik denk ook dat ik het wel al eens eerder gehoord had. Dit keer hoorde ik alleen niet zomaar een wetenswaardigheid. Ik hoorde een bevestiging. Ik ben namelijk een echte (dag)dromer. Als meisje kon ik uren op mijn kamer zitten ‘niks doen’. Ik had altijd ideeën, verhalen en dromen. Ik dacht ze uit, schreef ze op, tekende ze of liet ze weer los. “Kom toch eens van die wolk af!”, “Blijf met beide benen op de grond!” of later “Je moet wel realistisch blijven!”, kreeg ik steeds te horen. Woorden die er ongemerkt voor zorgden dat ik dacht dat dromen een nutteloze bezigheid was die je afleidde van wat echt belangrijk was.

Terwijl zijn woorden in mijn hoofd bleven hangen, besefte ik dus dat er helemaal niks mis is met een (dag)dromer zijn. Sterker nog het hoort bij mij als creatieveling en beroepsmijmeraar, als communicatieadviseur en copywriter. ‘Wij marketeers’ blijken zelfs het meest te dagdromen en het maakt ons productiever.

Dagdromen
Of in de gedachtenvolle nacht
Als ik wakker lig
Ze zijn er altijd
Horen echt bij mij
En mogen er zijn

Dromen maken mij
Maken dat ik kan maken
Creëren en bedenken
Ideeën en verhalen
En nieuwe dromen
Om uit te werken of toch niet

Dromen over waar ik wil zijn
Waar ik maar wil
Ergens of nergens
Ver weg of een stukje dichterbij
Nu of later
Of nooit of ooit

Dromen over wie ik ben
Of misschien wil zijn
Niemand of iemand
Alles mag en ook alles kan
Niks hoeft en zeker niks moet
Helemaal anders of helemaal niet

Met beide benen op de grond
Word ik onbestemd en stijf
Kom ik nergens
Zeker niet vooruit
Ben ik niemand
Totaal niet wie ik wil zijn

Met mijn hoofd in de wolken
Ga ik eindeloos ver
En weer terug
Tot daar en niet verder
Of er zomaar voorbij
Dag dromen…