uit The Notebook - Warner Bros.
Persoonlijk werk

Een woord dat je voelt

Mijn mooiste, leukste, gekste of wat-dan-ook woord. En het mocht niet supercalifragilisticexpialidicious zijn. Dat was de suggestie van @RonKedde naar aanleiding van mijn vraag of iemand een leuke schrijfuitdaging wist.

Ik mocht eerder voor zijn bedrijf Kedde Coaching & Training webteksten schrijven.

Woorden. Ze zijn er in overvloed. Sterker nog, elk jaar komen er wel weer nieuwe woorden bij. Zo is afgelopen jaar ‘selfie’ uitgeroepen tot hét officiële woord van het jaar in 2013. Andere nieuwe woorden zijn onder andere socialbesitas, sletvrees, twerken, wraakporno, koningslied, scharrelvrouw en participatiesamenleving. Op zich aardige toevoegingen aan ons vocabulaire. Veelal modewoorden. Maar dat is niet erg. Taal is continu in ontwikkeling. En ontstaat onder invloed van gebeurtenissen, trends en andere talen. Of ze blijven bestaan in de taalevolutie van overlevering. De spreekwoordelijke tijd zal het leren.

Selfie vind ik best een leuk woord en twerken zeker een gek. Beide komen overduidelijk uit het Engels. Selfie is afgeleid van selfportret. Zelfportret in correct Nederlands. Twerken schijnt een samenvoeging van twisting en jerking te zijn. Draaien en trekken. Taalpuristen die de voorkeur geven aan een Nederlandse versie zouden misschien liever zelfie en drekken gebruiken.

Woorden zonder twijfel

Leuk en gek maakt nog niet favoriet. Mijn favoriete woorden zijn woorden waar geen twijfel over bestaat. Woorden die je kunt voelen. Door hun betekenis en door hoe je ze uitspreekt. Uitdrukkelijke woorden dus. Stralen is er zo een. Let maar eens op de lange a, je mond die open gaat en de glimlach die bijna vanzelf op je gezicht komt als je het uitspreekt. Of donszacht. Probeer dat maar eens hard te zeggen. De combinatie van de s en de z maakt dat nagenoeg onmogelijk. Maar ook stront en derrie of ranzig. Je voelt de viezigheid. En sidderen. Daarbij lopen de rillingen zowat over je rug.

Eén woord is daarom misschien wel mijn meest favoriete woord. De bewegingen die je lippen en tong maken om dit woord uit te spreken, passen zo goed bij het gevoel dat dit woord weergeeft. Voorzichtig slis je met je tong tegen je tanden. Je perst je lippen zachtjes maar doelbewust op elkaar en laat de klank naar achter in je keel rollen terwijl je uitademt. Tenslotte kust je tong nogmaals zachtjes vooraan tegen je gehemelte. Heb je het al geprobeerd? Weet je al welk woord het is? 😉

Smachtend
(bn.; -er, -st) 1 wat doet smachten, dorstig makend 2 vervuld van of met reikhalzend verlangen

Je voelt bij dit woord de bijna pijnlijke onrust in je buik, het branden op je borst, het tintelen van je vingers, het opdrogen van je mond. Je ziet de twee geliefden zich hartstochtelijk (nog zo’n woord) in elkaars armen storten, hun lijven om elkaar verstrengelen (en nog een) en gretig hun monden op elkaar drukken om in een eindeloze kus op te gaan. Smachtend hadden ze op dit moment gewacht.

Foto: scene uit The Notebook – IMDB